– Vi vill ge våra elever en internationell utblick och möjlighet att få upptäcka hur barn i samma ålder har det i andra delar av världen. Vi hoppas att detta ska väcka en tacksamhet för den egna utgångspunkten och ett helhjärtat engagemang för andra som inte är lika priviligierade. Vi tror att alla mår bra av att göra något gott för någon annan.
Vad gjorde ni konkret och hur gick det?
– Vi hade en insamling i varje klass och utmanade elever och föräldrar att tänka kreativt för att kunna samla in så mycket som möjligt. Det bakades och såldes till grannar, pantades burkar och flaskor (både egna och grannars), elever gick ut med grannarnas hundar, tillverkade egna ljus och sålde och många sålde Soluppgångs almanacka. Under den månad som insamlingen pågick kom det in nästan 24 000 kronor, vilket är fantastiskt roligt! Man blir både glad, tacksam och stolt!
Julfesten betyder ju oerhört mycket för Soluppgångsbarnen, men vad tror du att insamlingen har betytt för er skola?
– Det har varit väldigt roligt att se glädjen och engagemanget hos eleverna och att höra hur de börjat reflektera över hur bra de har det i jämförelse med många andra. Detta blev så väldigt konkret i samband med jul och vårt lands hysteri kring julklappar och prisnivån på olika leksaker, teknikprylar och resor. Det blev en tydlig kontrast mellan vårt lands önskan att hela tiden få mer och större och ändå inte vara tacksam och glad, och Soluppgångsbarnens glädje över mat, godis, tårta och annat. Sådant som vi i Sverige bara tar för givet. Tacksamheten över julklappen som är mat till hela familjen var en nyttig ögonöppnare för våra elever.