Barnhjälp Soluppgång
  • Start
  • Nyheter
  • Om oss
    • Fadderprogram
    • Projekt
    • I Uganda
    • Studiefond
  • Bli fadder
    • Bli fadder
    • Ge en gåva
    • Frågor / Svar
  • Kontakt

Följ med till Uganda

3/14/2023

 
Om det finns ett intresse ibland er faddrar så planerar vi att göra en fadderresa till Uganda i början av augusti 2023. 
En resa till Uganda, Afrikas pärla, är en livsförvandlande upplevelse. Här kommer du att få möta ett vackert land, med fantastiska människor. Du får se Barnhjälp Soluppgångs arbete på nära håll, träffa vårt team och så klart ditt fadderbarn.
Så om du är intresserad av att veta mera och eventuellt följa med så önskar vi att du hör av dig så fort som möjligt så får vi en bild av hur stort intresset är och om vi ska gå vidare.  

Datum: troligtvis 3–13/8. 
Pris: Flyget ligger i dagsläget på ca 9000 kr och landpaketet (boende och transporter i Uganda) landar nog på 3000–3500 kr. 
Flygpriserna har nästan fördubblats under det sista året och vi försöker hitta det absolut billigaste alternativet. 
​
Är du intresserad av att följa med, hör av dig så fort som möjligt. Detta är ingen bindande anmälan utan bara en intresseanmälan. 
Du kan maila: info@soluppgang.se   
Picture

Föräldralös innan ett års ålder - nu har Gladys gått klart grundskolan

3/12/2023

 
Picture
När Gladys var en sex månader gammal bäbis, förlorade hon sin mamma. Kort därefter avled även hennes pappa, och den lilla flickan hamnade hos sin sjukliga faster.
Hon var föräldralös innan sin första födelsedag, och var i en väldigt utsatt situation. Hennes faster gjorde vad hon kunde, men hade inte en chans att kunna betala skolavgifter på den lilla inkomsten hon fick av att sälja mat utmed vägkanten. Gladys var dömd till ett osäkert liv, utan hopp om att kunna få ett bra jobb.
Men vid fyra års ålder fick hon en fadder via Barnhjälp Soluppgång, både hon och hennes bror Gavin. Den inklippta bilden i cirkeln ovan är från när vårt team i Uganda hittade Gladys och tog in henne i fadderprogrammet.
Det blev hennes räddning.
Idag är Gladys en ung och hårt arbetande kvinna, som precis har avslutat grundskolan och nu hoppas kunna studera vidare. Hon siktar på att bli veterinär. 
Det är för unga tjejer som Gladys som Barnhjälp Soluppgång finns, och det är tack vare troget stöd från en fadder som du som hennes liv tog en lycklig vändning.

Besök hos Shaffics skola

2/21/2023

 
Picture
Vårt team i Uganda gör regelbundna besök hos Soluppgångsbarnen i deras skolor. Här är det Shaffic, 14, som får påhälsning av Allan. Shaffic fick samtidigt en påse med skolmaterial och uppmuntran.
"Tidigare hade jag en ryckig skolgång, eftersom vi saknade pengar till skolavgiften, men efter att jag kom med i Soluppgång har avgiften alltid betalats och jag har kunnat gå regelbundet i skolan", säger en glad Shaffic.
Samma dag som teamet besökte Shaffic var de även i andra skolor i trakten och träffade flera barn i fadderprogrammet. Det är en del av strategin i vårt fadderprogram, att inte bara betala skolavgifter, utan även nära följa upp hur det går för barnen i skolan och i hemmet.
Picture

Soluppgångsloppet 2022 - en stor succé!

9/24/2022

 
Soluppgångsloppet 2022 blev en stor succé! Våra sex tappra löpare - uppbackade av ett team med funktionärer och en härlig publik på friidrottsbanan vid Örebro universitet - lyckades under två timmars tid springa 327 varv. Det motsvarar 130,8 km.
Tack vare generösa sponsorer, bestående av privatpersoner och företag, blev den insamlade summan pengar 122 500 kr. Fantastiskt resultat!
Picture

Soluppgångslopppet 2022

9/9/2022

 
Picture
På morgonen den 24 september 2022 ska sex tappra löpare springa för att samla in pengar till Barnhjälp Soluppgångs Studiefond.
Under två timmar ska dessa löpare försöka springa så många 400-metersvarv som möjligt. Då har du möjlighet att vara med och sponsra med valfritt belopp för varje varv en av dessa löpare klarar av.

Var med och stötta löparna!

GÖR SÅ HÄR: (1) Välj en eller flera av löparna nedan och (2) vilket belopp du vill sponsra med för varje varv de lyckas springa. (3) Mejla in till info@soluppgang.se, så meddelar vi löparen.

Årets löpare
Pontus Lindgren
Anna Karlsson
Jana Hugosson
Samuel Sandell
Viktor Gerdin
Linus Hugosson

När loppet är klart, kommer du att få information om hur långt din löpare sprang och hur du kan uppfylla ditt löfte om sponsring per varv.

MER INFORMATION
På vår Instagram- och Facebooksida kommer det mer information om loppet och löparna. Precis som i fjol live-sänds loppet på Facebook, så du kan kliva upp i ottan den 24 september och följa det!

Yrkesskola – en bra start i livet

8/25/2022

 
I år antogs sju nya elever till yrkesskola via Soluppgångs Studiefond. Här träffar du en av dem, Raymond Senono, som studerar till lärare och drömmer om att förbättra sitt samhälle.

Vid sidan av det ordinarie fadderprogrammet är Barnhjälp Soluppgång med och sponsrar elever med utbildningar på olika yrkesskolor. 
Raymond Senono är ett av Barnhjälp Soluppgångs fadderbarn som efter avslutad grundskola valde en yrkesskola. 
”Jag kommer från Bussi Island, där vi saknade bra skolor och kvalificerade lärare”, berättar han. ”Det var inte många som vågade flyttade ut från staden till vår ö i Viktoriasjön. Därför ville jag tidigt bli lärare, så att min ö blir en bättre plats att bo på.”
När Raymond Senono är klar med sina studier vid yrkesskolan kommer han att kunna arbeta som lärare. 
Picture
”Det kanske inte låter som extraordinärt att jobba som lärare, men när jag jämför mitt utgångsläge med andra som var i samma situation som jag tidigare, så blir jag tacksam”, säger Raymond. ”Många av mina vänner har osäkra och tillfälliga jobb.”
​
Grundkurs i entreprenörskap
På en yrkesskola får eleverna lära sitt ett hantverk eller ett yrke med hjälp av en utbildning som är fokuserad på praktik. De får också flera chanser till att gå som lärlingar hos företag och på så vis kan de bygga upp ett nätverk inför jobblivet.
Som en del i utbildningen får eleverna även lära sig grundläggande entreprenörskap och hur man startar ett enkelt företag.
I år antogs sju nya elever till olika utbildningar vid yrkesskola via fadderstöd från Soluppgång. Fem av dessa går på Nangabo Vocational Institute i närheten av Kampala. Utöver sitt valda huvudyrke får eleverna även kurser i datorkunskap, drejning och trädgårdsskötsel. 
”I yrkesskolan får eleven praktisk undervisning i hur man omsätter idéer till handling, snarare än att få kunskapen teoretiskt”, förklarar Elisabeth Kasaija, som leder Barnhjälp Soluppgång i Uganda.
Som ett förberedande led innan yrkesskolan får eleven personlig rådgivning av Barnhjälp Soluppgångs personal. På så vis får eleven hjälp att identifiera vilket jobb han eller hon skulle vilja ha i framtiden.
Fakta
Yrkesskolorna i Uganda är utformade för barn som inte har förutsättningar för högre akademiska studier. Som elev börjar man antingen efter Primary 7 eller Secondary 4-året. 
Yrkesskolan är på ett eller två år och därefter har eleven tillräcklig utbildning för att arbeta inom sitt valda yrke, till exempel skräddare, snickare eller inom restaurang. Men det går också att via en yrkesskola få jobb som lärare eller inom sjukvården.

På besök i Uganda

6/15/2022

 
Picture
Vår medarbetare Micael Lundin åkte i maj till Uganda för att träffa Barnhjälp Soluppgångs team.
Här berättar han om resan.
Under två intensiva veckor hann Micael Lundin med många möten när han besökte Uganda i slutet av maj.
En av höjdpunkterna på Lundins resa var vigseln mellan Bosco och Shatsi, som var en riktig festhögtid! Bosco är ett tidigare Soluppgångsbarn, en i den så kallade ”Garagefamiljen”, som var en av de första familjerna som Rakel och Sven-Eric Gustafsson kom i kontakt med i uppstarten av fadderprogrammet.
Idag är de sju syskonen som var med i Soluppgångsprogrammet välutbildade och har bra jobb, ett av dem till och med på regeringsnivå. 
Och Bosco har fått sin Shatsi i en vacker vigselceremoni.
– Hela syskonskaran och deras framgångar som individer och samhällsmedborgare blir ett sådant konkret vittnesbörd på hur ett barns liv kan förändras – om det bara får en chans, säger Micael Lundin.

Fick fadderstöd som barn - hjälper nu andra
Några dagar senare träffade Lundin före detta Soluppgångsbarnet Mathias Mulumba – och det var ett inspirerande möte. Mulumba fick sin skolgång tryggad tack vare en fadder via Barnhjälp Soluppgång och idag hjälper han själv hundratals barn genom sitt arbete Father to the Fatherless. 
Hjälporganisationen har byggt ett stort center med barnhem, klinik, grundskola och yrkesskola, och centret förser byn som det ligger i med vatten.
– Det var helt underbart att träffa Mathias, säger Micael Lundin. Han har byggt ett imponerande arbete på relativt kort tid. Att få besöka centret och se allt som görs där blev en stark påminnelse om vilken skillnad det kan göra för många när ett barn får en fadder.
Mathias Mulumba säger själv att han har sin Soluppgångsfadder att tacka för mycket.
– Tack vare att jag fick hjälp genom Barnhjälp Soluppgång, har jag idag en passion för att hjälpa andra, säger Mathias.
Du kan läsa mer om och följa Father to the Fatherless arbete genom att söka på organisationens namn på Facebook. 

Leder stor studentorganisation
Under de sista dagarna innan hemresan hann Micael även med att träffa Isaac Ssenyonjo, också han ett tidigare Soluppgångsbarn. Idag leder han en kristen studentorganisation som berör tiotusentals studenter på tjugo olika högskolor i och runtomkring Kampala.
Picture
Micael Lundin och Mathias Mulumba.
Tack vare att jag fick hjälp genom Barnhjälp Soluppgång, har jag idag en passion för att hjälpa andra.
Mathias Mulumba, tidigare Soluppgångsbarn som i dag leder egen hjälporganisation i Uganda.

Picture
Bosco och Shatsi tar emot gratulationer på sitt bröllop.

Picture
Isaac Ssenyonjo.

Effekten av pandemin: Ett förlorat skolår

11/28/2021

 
Picture
Ugandas skolor har för de flesta elever varit mestadels stängda sedan pandemin bröt ut i mars 2020. Nakato Sharifa var ett av barnen som drabbades på så sätt att hennes examensprov blev uppskjutet i över ett år. Nu ser hon fram emot när Ugandas skolor öppnar igen i januari 2022.

Efter sju månaders strikt lockdown för alla Ugandas skolor meddelade myndigheterna i oktober 2020 att eleverna i sista Primary-årskursen skulle få återuppta sina studier. 15-åriga Nakato Sharifa blev glad av beskedet och räknade ned till dagen hon skulle få återvända till sin internatskola i Matugga, omkring två mil norr om huvudstaden Kampala.
– Jag hade tröttnat på att studera på egen hand och saknade att lära mig i grupp, berättar hon. Jag saknade att dividera med mina klasskompisar under lektionerna och leka med dem på rasterna. När nyheten kom att jag skulle få komma tillbaka till skolan blev jag riktigt upprymd.

Bara 40 av 350 elever kom tillbaka
Nakato gick upp extra tidigt på morgonen den dagen som skolorna öppnade för att inte missa bussen. Väl framme på skolan togs hon emot av rektorn och sina lärare, och fick genomgå covidtestning.
– Jag var glad över att vara tillbaka, men blev lite nedstämd över att det var så få elever som var där, säger Nakato.
Av skolans 350 elever i Primary 7 var det bara 40 som kom tillbaka.
Coronarestriktionerna satte stopp för föräldrabesök på skolan, och all kommunikation med hemmet fick ske via telefon. Dessutom var många av skolans vanliga aktiviteter, som gemensamma idrottsevenemang med andra skolor och inomhuskonserter, inställda.
– Mycket var osäkert, men vi elever blev väl omhändertagna av våra lärare, som gav oss akademiskt och moraliskt stöd, säger Nakato. De fokuserade mycket på att vi skulle ha en positiv attityd till vårt skolarbete, trots allt som pågick.
Nakato beskriver det som att relationen till lärarna blev starkare och viktigare för varje vecka som gick.

Fick högsta betyg på proven 
Men pandemins stora effekt på Nakatos liv och på många andra barn i liknande situation var att skolgången fördröjdes med ett år. Hon skulle ha skrivit sina examensprov förra året, men fick vänta till sista mars i år.
– Jag fick högsta betyg på proven, säger hon stolt. Nu väntar jag på att skolorna öppnar igen i januari, så jag kan börja på Secondary School.
Till dess består Nakatos dagar i att sköta hushållssysslor. Hon har blivit duktig på att laga mat, tycker hon själv. Hon sjunger även då och då i en kör.
 
Nakato Sharifa har fyra bröder och en syster. Syskonskaran består av tre tvillingpar och alla är föräldralösa. Eftersom de saknar vårdnadshavare bor de i ett hus bredvid en kyrka. De har alla faddrar kopplade till Barnhjälp Soluppgång.
– Jag är så tacksam över att mina faddrar fortsatte att stötta oss även under pandemin, då det nog blev osäkra tider även för dem, säger Nakato. Tack vare fadderstödet har jag nu nått en akademisk milstolpe som jag är väldigt glad för.

"Matpaketen blev räddningen för min familj"

11/10/2021

 
I Uganda ser familjebildningar ofta annorlunda ut än i Sverige. Det är inte ovanligt med hushåll bestående av enbart barn. Kenneth Wahab har vuxit upp i ett sådant hem, som yngsta syskonet av totalt sex. Här är hans berättelse om hur matpaketen som Barnhjälp Soluppgång har delat ut under coronapandemin har blivit till stor hjälp.

”Jag heter Kenneth Wahab och är 15 år gammal. Jag är föräldralös och bor i ett hushåll med bara mina syskon. Jag har fyra systrar och en bror och är yngst i familjen. Tre av mina systrar är hiv-positiva och har alla gått igenom skolan tack vare Barnhjälp Soluppgång-faddrar.

Vårt liv vändes uppochned när corona slog till. Jag hade precis återvänt till min skola när första lockdownen inträffade.
För att få inkomster brukade vi hyra ut två rum som blev tomma när jag och mina syskon gick i skola. Vi var då borta i tre månader och kunde få in lite pengar på hyra. Min äldre bror jobbade då och då inom byggbranschen och min syster i en enklare frisörsalong.

Men när lockdownen kom kunde våra hyresgäster inte betala hyra längre, eftersom de förlorade sina jobb. Mina arbetande syskon blev även de av med jobben. Skolorna stängde och vi återvände hem. Men krisen i samhället medförde att allting blev uppemot tre gånger så dyrt, och vi fick problem med att sätta mat på bordet. Mina tre systrar som tar bromsmediciner fick svårt att medicinera eftersom vi bara åt en gång om dagen.

Jag försökte dra in pengar genom att gå runt i området och erbjuda mig att hämta vatten från brunnen åt våra grannar, men eftersom de allra flesta inte arbetade var det svårt att få betalt för sådana tjänster.

Myndigheterna hade lovat ekonomiskt stöd åt särskilt utsatta hushåll under lockdownen, men bidragen försenades och till sist föll hela systemet ihop på grund av korruption.

De höga dödstalen under andra vågen av coronapandemin fick till följd att myndigheterna införde restriktioner för resande. Det blev då svårt för oss att söka hjälp. Men efter två månader fick vi matpaket från Barnhjälp Soluppgång och kände oss tryggare. Vi fick också en summa pengar att köpa mer mat för.

Jag kan inte beskriva den glädje vi kände den dagen vi kunde köpa hem kött och laga en riktigt god måltid.

Matpaketen har varit väldigt viktiga för oss. Tack vare dem har mina systrar hållit god hälsa trots att de är hiv-positiva, eftersom medicinen fungerar bättre när man äter oftare.
Nu ser jag fram emot när skolorna öppnar igen i januari. Då ska jag fortsätta studera med målet att bli en framgångsrik affärsman."

Picture
Kenneth Wahab.
Picture
Tre av Kenneths systrar.
Picture
En av Kenneths systrar hämtar vatten.

Fick startbidrag - startade kycklingfarm

10/12/2021

 
Picture
Aida Beatrice matar sina kycklingar, som blivit en bra inkomstkälla för hennes familj under pandemin.
När coronapandemin nådde Uganda införde myndigheterna omfattande ”lockdowns” för att hindra smittspridning. Detta drabbade många fattiga familjer hårt. Barnhjälp Soluppgång har via utdelningar av matpaket stöttat omkring 250 barn och deras familjer under pandemin. Här möter vi en av dessa familjer.

Aida Beatrice ​Nyakecho jobbade som lärarinna i centrala Kampala när myndigheterna stängde alla skolor. Därmed förlorade hon sin inkomst och hennes familj kastades in i en osäker tillvaro. Aida Beatrice är ensamstående och den enda i familjen som arbetar.
– Det var skrämmande när skolorna stängde och vi isolerades för att sjukdomen spreds så snabbt, berättar hennes dotter Grace. Min mamma blev ledsen när hon inte hade pengar att köpa mat till oss.
​
Aida Beatrice försökte ta sig och sina fyra barn till en släkting i en by utanför storstan, men restriktionerna tillät inga resor. Som lärarinna ömmade hon också för sina elever och undersökte möjligheten att undervisa dem privat, men återigen satt restriktionerna stopp. På grund av brist på teknisk utrustning gick det inte heller att undervisa online.
Mitt i krisen kontaktade den utsatta familjen Barnhjälp Soluppgång för att be om hjälp. Teamet besökte då familjen och gav dem matpaket, innehållande majsgröt, ris, tvål, salt, matolja och bönor.
– Vi blev så glada och samlade genast ihop till en eld för att börja laga mat, berättar Grace.

Bidrag för att starta kycklingfarm
Elizabeth Kasaija, som leder Barnhjälp Soluppgångs team i Uganda, gav Aida Beatrice tips och idéer på hur hon skulle kunna starta en enkel affärsverksamhet som kunde inbringa pengar till familjen. Genom KC Aid fick hon ett litet startkapital för att kunna köpa in ansiktsmasker för vidareförsäljning.

Tack vare vinsterna från denna enkla business kunde Aida Beatrice börja handla livsmedel till sin familj, och till och med börja betala för el och rinnande vatten till huset de bor i.

Familjens uppfinningsrikedom var inte slut i och med det. Tillsammans byggde de en träkonstruktion som rymmer 50 kycklingar. De föder nu upp kycklingar och säljer dem vidare efter ungefär två månader till restauranger.
– Det har varit mycket intressant och lärorikt att ta hand om och föda upp kycklingar, säger Grace. Jag är glad över att min familj fått en extra inkomstkälla tack vare det. 

Familjen siktar nu på att utöka sin lilla kycklingfarm, då affären har varit så lyckad. 

Grace har alltid velat bli doktor. Det målet kvarstår, men nu har hon gjort ett tillägg i sin framtidsdröm: 
– Jag vill också bli kycklinguppfödare, säger hon leende.

​Grace och hennes familj är en av omkring 250 familjer som fått stöd av Barnhjälp Soluppgång i form av matpaket under coronapandemin. Familjen är också ett härligt exempel på vad ett litet startbidrag från vår hjälp till självhjälpsfond KC Aid kan innebära.
Picture
Grace med familjens kycklingar. 
<<Previous

    arkiv

    March 2023
    February 2023
    September 2022
    August 2022
    June 2022
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    June 2021
    January 2021
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020
    December 2019
    October 2019
    September 2019
    July 2019
    June 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    November 2018
    September 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    October 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    December 2016
    November 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    August 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    June 2014
    May 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    May 2013
    April 2013

    RSS Feed